W odpowiedzi na krytykę metodologii badań opisanych w poprzednim wpisie, głownie dotyczących składu Martini, autorzy przeprowadzili dodatkowe analizy. A oto co napisali naukowcy z University of Western Ontario w 2002 roku (tłumaczenie i redakcja EtBr).
Mieszane i wstrząśnięte Martini zostały zbadane pod kątem zdolności do wygaszania luminescencji w procedurze, w której nadtlenek wodoru reaguje z luminalem związanym z albuminą (1). Ta metoda wydaje się być czulszą w pomiarze aktywności antyoksydacyjnej niż inne testy ponieważ wykrywa także przeciwutleniające działanie etanolu, którego nie wykrywają inne testy (2). Test t-Studenta był użyty do analizy statystycznej.
Poprzednie dane (1) wykazują, że wstrząśnięte Martini z dżinem jest efektywniejsze w dezaktywacji nadtlenku wodoru niż mieszane Martini. Ponad to, obie odmiany okazują się być wydajniejsze niż Martini z wódka lub sam dżin, wódka lub wermut (Tabela 1.) Wstępne badania wskazują na to, że Martini z wódką zawierają mniej polifenoli niż Martini z dżinem, co przekłada się, przynajmniej częściowo, na zwiększone antyoksydacyjne działanie Martini z dżinem (Tabela 2.). wW poprzednim doniesieniu stężenie równoważników katechinowych dla Martini z dżinem wynosiło: wstrząśnięte (0,0056 mmol/L równoważników katechinowych), mieszane (0,060 mmol/L), podczas gdy stężenie polifenoli w Martini z wódką było znacznie niższe, dla wstrząśniętego i mieszanego (0,002 mmol/L). Ponieważ polifenole z wermutu (0,095 mmol/L równoważników katechinowych) są jednakowe dla obu drinków różnica jest prawdopodobnie skutkiem niższej zawartości polifenoli w wódce (nie wykrywalne, 0,0 mmol/L równoważników katechinowych) w porównaniu do dżinu (0,129 mmol/L równoważników katechinowych). W świetle tych wyników sugerujemy, by 007 zastanowił się nad wyborem Martini, tak by zoptymalizować zawartość przeciwutleniaczy, gdy tylko okoliczności pozwolą na to.
Tabela 1. Działanie antyoksydacyjne: procent nadtlenku w kontroli
|
Procent nadtlenku w kontroli
|
próbka
|
ilość próbek
|
średnia
|
odch.stand
|
Martini wstrząśnięte (dżin)
|
7
|
0,072
|
0,02
|
Martini mieszane (dżin)
|
6
|
0,157
|
0,018
|
Martini wstrząśnięte (wódka)
|
9
|
0,641
|
0,002
|
Martini mieszane (wódka)
|
14
|
3,259
|
0,01
|
Polar Ice Vodka
|
6
|
84,34
|
12,319
|
Hiram Walker's Crystal Gin
|
36
|
58,3
|
14,1
|
Stock Dry Vermouth
|
3
|
1,9
|
0,5
|
Tabela 2. Stężenie polifenoli w napojach
|
równoważniki katechinowe, mmol/L
|
próbka
|
ilość próbek
|
średnia
|
odch.stand
|
Martini wstrząśnięte (dżin)
|
8
|
0,056
|
0,005
|
Martini mieszane (dżin)
|
9
|
0,060
|
0,009
|
Martini wstrząśnięte (wódka)
|
4
|
0,002
|
0,001
|
Martini mieszane (wódka)
|
4
|
0,002
|
0,000
|
Polar Ice Vodka
|
3
|
0,000
|
0,000
|
Hiram Walker's Crystal Gin
|
3
|
0,129
|
0,016
|
Stock Dry Vermouth
|
3
|
0,095
|
0,004
|
Literatura:
1. C C Trevithick, M M Chartrand, J Wahlman, F Rahman, M Hirst, J R Trevithick. Shaken, not stirred: bioanalytical study of the antioxidant activities of martinis. BMJ 1999;319: 1600-1602.
2. Trevithick, C.C., Vinson, J.A., Caulfeild, J., Rahman, F., Derksen, T., Bocksch, L., Hong, S., Stefan, A., Teufel, K., Wu, N., M.A., Hirst, M., and Trevithick, J.R. Is ethanol an important antioxidant in alcoholic beverages associated with risk reduction of cataract and atherosclerosis? Redox Reports 1999;4:89-93.