Ethidium Bromide Ethidium Bromide
280
BLOG

Wstrząśnięte, nie zmieszane: zaglądam Jamesowi Bondowi do kielis

Ethidium Bromide Ethidium Bromide Polityka Obserwuj notkę 6
W odpowiedzi na krytykę metodologii badań opisanych w poprzednim wpisie, głownie dotyczących składu Martini, autorzy przeprowadzili dodatkowe analizy. A oto co napisali naukowcy z University of Western Ontario w 2002 roku (tłumaczenie i redakcja EtBr).
 

Mieszane i  wstrząśnięte Martini zostały zbadane pod kątem zdolności do wygaszania luminescencji w procedurze, w której nadtlenek wodoru reaguje z luminalem związanym z albuminą (1). Ta metoda wydaje się być czulszą w pomiarze aktywności antyoksydacyjnej niż inne testy ponieważ wykrywa także przeciwutleniające działanie etanolu, którego nie wykrywają inne testy (2). Test t-Studenta był użyty do analizy statystycznej.

Poprzednie dane (1) wykazują, że wstrząśnięte Martini z dżinem jest efektywniejsze w dezaktywacji nadtlenku wodoru niż mieszane Martini.  Ponad to, obie odmiany okazują się być wydajniejsze niż Martini z wódka lub sam dżin, wódka lub wermut (Tabela 1.) Wstępne badania wskazują na to, że Martini z wódką zawierają mniej polifenoli niż Martini z dżinem, co przekłada się, przynajmniej częściowo, na zwiększone antyoksydacyjne działanie Martini z dżinem (Tabela 2.).  wW poprzednim doniesieniu stężenie równoważników katechinowych dla Martini z dżinem wynosiło: wstrząśnięte (0,0056 mmol/L równoważników katechinowych), mieszane (0,060 mmol/L), podczas gdy stężenie polifenoli w Martini z wódką było znacznie niższe, dla wstrząśniętego i mieszanego (0,002 mmol/L). Ponieważ polifenole z wermutu (0,095 mmol/L równoważników katechinowych) są jednakowe dla obu drinków różnica jest prawdopodobnie skutkiem niższej zawartości polifenoli w wódce (nie wykrywalne, 0,0 mmol/L równoważników katechinowych) w  porównaniu do dżinu (0,129 mmol/L równoważników katechinowych). W świetle tych wyników sugerujemy, by 007 zastanowił się nad wyborem Martini, tak by zoptymalizować zawartość przeciwutleniaczy, gdy tylko okoliczności pozwolą na to.

 

Tabela 1. Działanie antyoksydacyjne: procent nadtlenku w kontroli

 

Procent nadtlenku w kontroli

próbka

ilość próbek

średnia

odch.stand

Martini wstrząśnięte (dżin)

7

0,072

0,02

Martini mieszane (dżin)

6

0,157

0,018

Martini wstrząśnięte (wódka)

9

0,641

0,002

Martini mieszane (wódka)

14

3,259

0,01

Polar Ice Vodka

6

84,34

12,319

Hiram Walker's Crystal Gin

36

58,3

14,1

Stock Dry Vermouth

3

1,9

0,5

 

Tabela 2. Stężenie polifenoli w napojach

 

równoważniki katechinowe, mmol/L

próbka

ilość próbek

średnia

odch.stand

Martini wstrząśnięte (dżin)

8

0,056

0,005

Martini mieszane (dżin)

9

0,060

0,009

Martini wstrząśnięte (wódka)

4

0,002

0,001

Martini mieszane (wódka)

4

0,002

0,000

Polar Ice Vodka

3

0,000

0,000

Hiram Walker's Crystal Gin

3

0,129

0,016

Stock Dry Vermouth

3

0,095

0,004

 

Literatura:

1. C C Trevithick, M M Chartrand, J Wahlman, F Rahman, M Hirst, J R Trevithick. Shaken, not stirred: bioanalytical study of the antioxidant activities of martinis. BMJ 1999;319: 1600-1602.

2. Trevithick, C.C., Vinson, J.A., Caulfeild, J., Rahman, F., Derksen, T., Bocksch, L., Hong, S., Stefan, A., Teufel, K., Wu, N., M.A., Hirst, M., and Trevithick, J.R. Is ethanol an important antioxidant in alcoholic beverages associated with risk reduction of cataract and atherosclerosis? Redox Reports 1999;4:89-93.

"Nauka jest jak seks. Są tego praktyczne skutki, ale nie dlatego to robimy"   Licznik działa od 27.04.07 i naliczył już wizyt.   można do mnie napisać bromek.etydyny(rolmops)gmail.com

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Polityka